Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
Étteremkritika: a Lecsózseton Étteremkritika: a Lecsózseton

Étteremkritika: a Lecsózseton

2012. április 25., szerda | Szerző: Sisa Pista | Rovat: élet gasztronómia

Feltétlenül meg akartuk látogatni, most hogy már a jordán útikönyvek egyáltalán nem említik, mint budapesti kulináris látnivalót.

A Ráday és Fókakönyök utca sarkán álló reneszánsz hodályra emlékeztető épületben a személyzettel szemben komolyak az elvárások: mindegyiküknek volt már legalább egyszer egy belső vérzése. A főszakács kivétel, nála azzal is megelégszik a mindig snájdig étteremvezető-tulajdonos, ha alkalmanként latinul beszél álmában.

Előételként szangvinikus fácánmorzsákat kaptunk márványsajtos fürjtekintettel, fantázianeve találó: "Hölderlin piercingje". A Yacht Magazin szerint ez az év előétele. Nem is tévedtek: az ízmolekulák CERN-je játszódott le a nyelőcsövemben egészen a gyomromig, ahol megtörtént a selymes ősrobbanás. Bravó!

Menjünk tovább. A "Caligula lábszaga" fantázianévre hallgató leves igazi reveláció: az újragondolt svéd zöldborsóálomban minden egyes szem borsó külön van megtöltve fiatal lazacok húsából készített krémmel. Letisztult, de sokatmondó. Tintoretto kápolnafreskói jutottak eszembe.

Közben élőzene szól. A Schubert félkezesekre épülő improvizatív-repetitív fagottzene egy ideig csak cirógatja az emésztést, aztán felgyorsítja. Merész ötlet!

Főételnek a "Nibelung cserépkályhát" választottuk. Jól tettük! Úgy éreztem magam mint egy albán rocksztár, amikor kihozták a fehérbor-redukcióval körbekerített hajszálvékony Angus-hátszín szeletekbe tekert koros szárnyashalat hozzáillően merev, de illatosan marinált durbincspástétommal és folyami mákesszenciával. Fogyasztása közben annyit csettintettünk, hogy megfájdultak az ujjaink. A végére már a lábujjaimmal is képes voltam rá. Olyan mint egy pénzdíjas körmendi karateverseny, vállalható. Bámulatos.

A desszertnek rendelt "Sárkányvalaggal" sem lőttünk azonban mellé: egerészölyv csőrének reszeléke feloldva a torinói leplen keresztül átszűrt chilei eperpürében. A Füles magazin csak így ír erről: "Bátor gasztrofúzió!"

Áraik is hasonlómód forradalmiak: egy pszeudo-degusztációs menüt már 4999 forintért kérhetünk elvitelre, a kiszállításnál azonban figyelni kell: Erzsébet-utalványt csak 10 percnyi könyörgés után fogadnak el.


Hozzászólások: 16 komment
Címkék: cikk étterem
Megosztás és lájk:

A bejegyzés trackback címe:

http://hircsarda.blog.hu/api/trackback/id/tr324469673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

tobias2 2012.04.25. 15:20:01

Látványmócsing nincs?

Lázár-Nagy Zoárd 2012.04.25. 18:24:37

nagyon szeretem azt az éttermet, sokat járunk oda a családdal. régebben volt az étlapon főleg karácsony környékén az újragondolt mákos bejgli. a mákszemeket szikével bevágták és úgy töltötték bele a tésztát. és mindezt káposztalepkeszellővel aromatizált csigaköpetkrémmel tálalták. csodálatos ízorgia volt, hozzá a manapság egyre inkább felkapott csavaros kupaki PET rosé. remélem jövőre ők is a michelin csillagos éttermek hazai táborát erősítik.

ehran 2012.04.25. 19:53:41

Zseniális lett az egész, de ez különösképp tetszett: "szangvinikus fácánmorzsákat kaptunk márványsajtos fürjtekintettel" :))

ornagy50 2012.04.25. 19:54:06

@Egyedi nicknév: Próbáld ki a :Friss malachúgyban abárolt pávanyelveket bagolyszar körítéssel , s nem fogsz csalódni !!! Csak egy alkalommal kellet reklamálnom , mert egérszarral próbálták meg föladni .

Mosómedve! 2012.04.25. 20:03:46

@ornagy50: Köszi a tippet, mindenképpen teszek egy próbát. Egyébként teljesen megértem a reklamációdat, a te helyedben valszeg én is azt tettem volna, nem tudom mit hittek, hogy majd nem fog feltűnni az egérszar? Bár nyilván a válság miatt ők is ott próbálnak meg spórolni ahol tudnak.

kittrabi 2012.04.25. 20:10:32

Kedves Sisa István!
Szécsény-kovácsi Krúdy Gyula gasztronómiai leírásai ehhez képest,
úgymond, csupán herélt kuttya fasza.
Kerül amibe kerül, egyszer elmegyek a Ráday és Fókakönyök utca sarkán álló reneszánsz hodályba.
Annyira felcsigáztad a kulináris egómat, hogy nem bírok magammal,
amíg ki nem próbálom az általad leírt helyet.

ornagy50 2012.04.25. 20:18:19

@Egyedi nicknév: Na de azé bassza mán meg Űket a krokogyil!!! Egérszarral itthon is eltudom készíteni .

Mosómedve! 2012.04.25. 20:45:17

@ornagy50: Jogos! Nem szabad hagyni a ilyet, mert legközelebb akkor már a pávanyelv helyett is valami árokpartról összefogdosott tyúknyelvet akarnak nekünk eladni. Az ilyen húzásokat csak hagyják meg a tudatlan külföldi turistáknak...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.26. 00:15:45

Szánalmas, hogy már megint nem figyeltek.
Schobert-négykezesek voltak, Chopinkodással kísérve.

@ornagy50: Bagolyköpet, legszebb emlékeim szerint. Bár lehet hogy tévedek, egyben húztam le utána a 4 ajándék csirkepárlatot.

ezanicknevem 2012.04.26. 10:04:38

A cikk olyan, mint szőke gimnáziumi exbarátnőnk 17 éves hosztesz-műkorcsolyázó lánya: vállalható.

ornagy50 2012.04.26. 19:50:49

@Szomjas Gödény: Nálam mán próbálkoztak kakas párlattal is!!! Oszt az óber ,hogy megvótmán sértődve mikor megkérdezém tűle aztat , hogy :Ez meg mi a gecy!!!

ornagy50 2012.04.27. 18:13:15

@Szomjas Gödény: Aztat mondá , hogy "megvagyok hökkenve uram . A legesleges legmagasabb kormányzati körökből idelátogató urak élvezettel fogyasztják , és még sohasem reklamáltak!!!"

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.04.27. 18:44:48

@ornagy50: és így derűle ki, hogy csupáncsak ízléstelenséges sepredék vala az legmagasabb kormányzatnak köreiben.
Hát most mi a pék f*szát csináljunk? - gondolta Stirlitz.

ornagy50 2012.04.27. 20:15:48

@Szomjas Gödény: Na az valahogy úgyvót , hogy " Stirlitz már tudta". Ha esetlegesen emlíkezníl a narrátor nevíre aztat megköszönném!!!